Vinterdäck till cykel och bil

Snart är tiden här, med snö, kyla, is och annat elände. Det gäller då att sett till att ha satt på vinterdäck på bilen, så väl som på cykeln. Jag cyklar året om så dubbdäck även på dessa är ett måste, med vårt svenska klimat. Vinterdäck till cykeln ska sättas på då temperaturen ligger runt noll. Det ger bra grepp på vintervägarna. Vinterdäck för bilen, ska sättas på olika beroende på om man har dubbdäck eller friktionsdäck. Dubbdäcken kan sättas på redan i oktober, medan friktionsdäcken ska sättas på 1 december.

Köpa nya vinterdäck?

Det gäller att se över sina vinterdäck så att man kan köpa nya i god tid om de inte är bra. Jag ser alltid över mina däck då jag tar av dem och byter till sommardäck. Det är ingen idé att lagra vinterdäck som ändå inte ska användas säsongen därpå. Jag köpte nya vinterdäck på Nordendäck inför denna säsong. Detta eftersom jag såg sist att de jag hade var nedslitna allt för mycket.

Ta hand om däcken

Oavsett om det gäller cykeldäck, vinterdäck eller sommardäck till bilen så gäller det att ta hand om dem. Det ska alltid vara rätt lufttryck i dem till exempel. Sedan är det inte fel att se till att tvätta av däck och fälgar, samt gå över dem så att det inte finns skador, eller sprickor eller annat. Ett däck som är på väg att gå sönder ska bytas, det för ens egen säkerhets skull. Inte roligt att sitta vare sig i en bil eller på en cykel när ett däck smäller.

26 Oct 2017