Cykeltävlingar

Cykelsport omfattar tävlingar med specialkonstruerade cyklar på landsväg, på banor inom- och utomhus samt i terräng. Sporten är en olympisk sport. Cykelsport bedrivs i ett antal olika grenar. I Sverige förekommer landsvägs-, mountainbike-, BMX och cykelcrosstävlingar. Utomlands förekommer också tävlingar på bana (velodrom). Internationella cykelförbundet, UCI, har också en avdelning för inomhuscykling, vilket i sin tur är uppdelat i cykelboll och konstcykling. Det tävlas även i mountainbikeorientering, vilken administreras av det internationella orienteringsförbundet. Källa; Wikipedia

Det finns cykeltävlingar både i Sverige och utomlands. Kända lopp är bland annat etapploppen, Grand Tours; Le Tour de France, Giro d'Italia och Vuelta a España. Professionella etapplopp och endagslopp finns runt om i världen under i stort sett hela året.
Endagsklassiker som oftast körs under våren är Paris-Roubaix, La Flèche Wallonne, Amstel Gold Race, Milano-Sanremo, Flandern runt, Liège-Bastogne-Liège och Gent-Wevelgem. Dessa är alla extremt tuffa tävlingar. Vinner man ett av dessa lopp anses man vara en mycket duktig cyklist. I Sverige var cykelsporten en nationalsport under mellankrigstiden fram till 1960-talet. Lopp som Postgirot Open och Scandinavian Open är välkända. Andra cykellopp, som är mer av motionslopp är; Cykelvasan, Kävlingetrampen, Mälaren runt, Siljan runt, Stockholm-Göteborg, Sverigeloppet, Tjejtrampet och Vätternrundan.

22 Nov 2019