Tävla med cykel

Just nu finns istället en trend inom svensk cykel där elitlag och -cyklister söker sig till motionsloppen. Halva herrelitklungan radar upp sig för att slå rekord i motionsloppet Vätternrundan. De flesta större motionslopp har en ansenlig rad tävlingscyklister på startlinjen som inte är där för att dricka kaffe i depåerna utan som vill cykla fort och tävlingslikt. På internet upprättas inofficiella "resultatlistor" osv. Källa: bicykling.se

Som citatet säger, så är det många elitcyklister som väljer att delta i motionslopp numer. Så har det inte alltid varit. I Sverige har vi många kända tävlingscyklister. Bland dessa kan vi nämna Magnus Bäckstedt som var den första svenska cyklisten någonsin att vinna en etapp på Tour de France. Han vann även Paris-Roubaix 2004.
Bröderna Fåglum, Gösta, Sture, Erik och Tomas Pettersson, vann världsmästerskapen i lagtempo 1967, 1968 och 1969 och räknas som Sveriges genom tidernas främsta cyklister.
Hur kommer det då sig att eliten, kör motionslopp? Kan det vara för att de är välordnade och stora arrangemang som även är en folkfest?

29 okt 2015