Proffsklungan var en sajt för sportcyklingsentusiaster. Sajten hade som målsättning att att ge kontinuerlig information om olika cykeltävling både i Sverige och runt om i världen. Som sportcyklingsentusiast kunde man följa allt från Giro d’Italia till Tour of Jamtland. Proffsklungan lades dessvärre ned år 2012.

Glädjande så finns det liknande sajter som Proffsklungan. Vi rekommenderar istället Cyclingnews, Feltet.dk, Cyclingplus och Procycling.

 

Funderar du på att använda dig av proteinpulver?

8 Feb 2023

Om du tränar väldigt mycket, eller av någon annan anledning behöver öka ditt intag av protein, så kan proteinpulver vara ett smart alteranativ. Du kan läsa mer om proteinpulver på Fitnessfrank.se. Proteinpulver är en koncentrerad källa till protein som är lätt att bland, smakfull och praktisk. Visst kan du få i dig mycket protein via proteinrika livsmedel, men det är oftast lättare att ta en shake en x antal kycklingfiléer för att nå samma nivåer.

Varför använda proteinpulver?

Det finns många skäl till varför man skulle vilja använda proteinpulver. Först och främst hjälper proteinpulver till att bygga och reparera muskelvävnad, vilket är särskilt viktigt för idrottare och de som tränar regelbundet. Dessutom hjälper proteinpulver till att hålla en hälsosam vikt, eftersom protein hjälper till att mätta längre än andra näringsämnen.

Proteinpulver är också ett utmärkt val för vegetarianer och veganer, som ibland har svårt att få tillräckligt med protein från deras kost.

Du kan även blanda olika proteinpulver för att få en mer komplett samling av aminosyror och andra näringsämnen. Till exempel kan du blanda ett vassleproteinpulver med ett sojaproteinpulver för att få en samling av både vassle- och sojaprotein. Detta är en bra strategi för människor som söker en komplett samling av aminosyror och näringsämnen.

Det är viktigt att välja högkvalitativa proteinpulver och att läsa innehållsförteckningen noga. Många proteinpulver innehåller tillsatser som socker, färgämnen och smaksättningar, så det är viktigt att välja en produkt som är så naturlig och ren som möjligt.

Viktigt ta hand om din cykel

1 Sep 2022

Något många inte tänker på, det är att ta hand om cykeln på alla de sätt den behöver tas om hand. Den behöver till exempel tvättas ibland. Att tvätta cykeln gör inte bara att den är ren och fin, utan det gör även att den håller längre. Dock är det viktigt att göra det på rätt sätt samt inte glömma bort att det måste smörjas in vissa delar efteråt. Drivlinan är viktig att smörja efter tvätt till exempel. Annars kan den börja rosta.

Tänk även på att inte använda dig av en högtryckstvätt. Det räcker gott och väl att använda en vanlig vattenslang.

Behöver du en cykel till?

Vi som proffscyklar, vi har gärna fler cyklar än bara en. Kanske det är så att du vill ha en till cykel, eller vill du byta ut den du har? Det kan vara smart att satsa på en begagnad cykel. Det finns faktiskt många fördelar med att köpa en cykel som är begagnad. Inte minst att de oftast kostar bra mycket mindre.

Ofta går det att hitta del allra flesta typer av begagnade cyklar. Det finns barncyklar, elcyklar, hybrider, landsvägscyklar, mountainbikes och mycket mer. 

Om du ska köpa dig en begagnad cykel, så kan det vara smart att fundera på vad det är du vill ha samt se även till att du testar den före köpet. Kolla även över den så att den verkar ok i alla sina delar. 

Åland runt

29 Aug 2022

Nästa helg så är det åter dags igen för Åland runt, det för femte året. Detta cykelevent sker 3-4 september. Här kan du cykla på fina vägar, samt även bo bra, med bastu och egen cykeltvätt! Det är inte heller några nummerlappar, utan det cyklas bara för att det är trevligt. Sedan så går allt eventuellt överskott till Läkare Utan Gränser.

Läs mer om eventet på http://www.alandrunt.com/.

Vi ska skaffa hund

29 May 2022

Vi har nyss varit iväg och kollat på en kull med valpar och det blev som så att vi tingade en av dem. Det är en tik, av rasen labrador, som får komma hem till oss om ett par veckor. Därför tänkte jag redan nu börja jämföra hundförsäkringar, för det är ju viktigt att ha! Såg att man kan jämföra hundförsäkring med hjälp av Husdjursrevyn, så det tänkte jag göra. 

Mycket att skaffa till valpen

Sedan är det ju även en massa annat som vi måste köpa hem tills att valpen kommer hit. Vi har ju inte haft hund innan, i denna familj, även om vi haft det före. Det innebär att här hemma finns det inte en enda hundpryl just nu.

Så det blir att köpa matskål, vattenskål, koppel, halsband, leksaker, hundbädd, borste, klotång, samt en del annat. Ska även se till att ha ett bra medcinskåp för vovvar, då jag läst att det är bra att ha.

Spännande med hund

Det ska bli spännande med hund igen, då jag inte haft det sedan jag bodde hemma med mina föräldrar. Tänkte gå flera kurser med den, samt även framöver lära den att haka på då jag cyklar. Ser fram emot detta!

En sak vi inte bestämt än, det är vad hunden ska heta. Vi alla har massa förslag, men inget av dem har så att säga blivit vald. Så vi får se om vi har gjort det tills att valpen hämtas.

Ibland är det skönt att koppla av

18 Jun 2020

Det spelar ingen roll hur tränad man är, att sitta på cykeln flera timmar, det ger en trött och sliten kropp ibland. Det är då jag brukar se till att unna mig något som får mig att koppla av. Ibland bokar jag en massage, ibland en ansiktsbehandling i Malmö. Men allra helst, så åker jag på spa i Malmö. Just det där att boka spa och njuta flera dagar, det är inte fel! Dels så finns det flera behandlingar att gå på, som som behandling för ansiktet, massage, hot stone, samt en massa mer, dels får man ju njuta av kalla och varma bassänger, bastu, aromaduschar och så vidare. Sen sova i en underbart skön säng samt äta god mat.

Underbart att åka på spa

Jag åker gärna på spa, flera gånger per år. Jag tar då en helg eller en weekend, så att jag verkligen hinner njuta och koppla av. Det är viktigt att kunna få koppla av, återhämta sig och ladda sina batterier. Det kan man ju göra på olika sätt. Alla väljer det sätt som passar dem. För en del är det ju helt andra saker. Det kan vara att åka till sin stuga ett par dagar, eller ligga hemma i soffan med en bra serie. Huvudsaken är att man gör det som passar en bäst. Och att man känner att man får tillbaka den energi man behöver för att klara av vardagens alla måsten. 

Det är allt bra att ha ett körkort

23 Feb 2020

Även om jag gärna tar cykeln även till vardags och inte bara tävlingscyklar, så är det allt bra att jag har körkort. En del tävlingar ligger ju långt bort och då måste man ju kunna ta sig dit. Jag tog körkort för många år sedan. Idag är det ju ganska lätt att ta körkort, eftersom att man kan välja att ta en intensivkurs för körkort. Till exempelvis finns det ju intensivkurs för körkort i Göteborg. Sedan även i många andra städer. Det vanliga är att man då stannar på internat i två veckor så att man under dessa veckor kan köra intensivt samt läsa en massa teori. 

Körkort på egen hand

Det finns ju även alternativet att ta körkortet så att säga på egen hand, genom att ha en handledare man kör med. Men det är bra att veta att det måste göras två obligatoriska moment, nämligen riskettan och risktvåan. Sedan är det bra att se till att ens handledare verkligen lär ut rätt. Det bästa är nästan att kombinera trafikskola och privat körning. Eller att man kör privat ett tag och sedan satsar på att åka på en intensivkurs körkort Göteborg. Ju mer du kan innan en intensivkurs kkörkort, desto snabbare kommer det att gå att få körkortet.

För att få körkortet krävs ju även en uppkörning som det heter samt att du gör teoriprovet och får godkänt på det. Dessa kan bokas på egen hand eller via trafikskolan. 

Cykeltävlingar

22 Nov 2019

Cykelsport omfattar tävlingar med specialkonstruerade cyklar på landsväg, på banor inom- och utomhus samt i terräng. Sporten är en olympisk sport. Cykelsport bedrivs i ett antal olika grenar. I Sverige förekommer landsvägs-, mountainbike-, BMX och cykelcrosstävlingar. Utomlands förekommer också tävlingar på bana (velodrom). Internationella cykelförbundet, UCI, har också en avdelning för inomhuscykling, vilket i sin tur är uppdelat i cykelboll och konstcykling. Det tävlas även i mountainbikeorientering, vilken administreras av det internationella orienteringsförbundet. Källa; Wikipedia

Det finns cykeltävlingar både i Sverige och utomlands. Kända lopp är bland annat etapploppen, Grand Tours; Le Tour de France, Giro d'Italia och Vuelta a España. Professionella etapplopp och endagslopp finns runt om i världen under i stort sett hela året.
Endagsklassiker som oftast körs under våren är Paris-Roubaix, La Flèche Wallonne, Amstel Gold Race, Milano-Sanremo, Flandern runt, Liège-Bastogne-Liège och Gent-Wevelgem. Dessa är alla extremt tuffa tävlingar. Vinner man ett av dessa lopp anses man vara en mycket duktig cyklist. I Sverige var cykelsporten en nationalsport under mellankrigstiden fram till 1960-talet. Lopp som Postgirot Open och Scandinavian Open är välkända. Andra cykellopp, som är mer av motionslopp är; Cykelvasan, Kävlingetrampen, Mälaren runt, Siljan runt, Stockholm-Göteborg, Sverigeloppet, Tjejtrampet och Vätternrundan.

Ska man pumpa många däck räcker inte en cykelpump

8 Aug 2018

Ska man pumpa upp ett däck,eller till och med kanske 10 däck, så funkar det fint med en sån där man ser på bilden. Eller en som är ännu mindre. Men ska man pumpa flera hundra däck så krävs det lite annan utrustning! Men varför i hela världen ska någon pumpa 100 cykeldäck kanske du frågar dig? Ja, för att man inte tänker innan man pratar såklart. Det skulle vara en cykelfest hemmavid för ett tag sedan. Cirka 300 personer var anmälda och själva festen gick ut på att man skulle cykla runt på en snitslad bana och svara på frågor och utföra lite uppdrag. Ett av uppdragen var att man skulle fylla så många ballonger som möjligt med luften som fanns i däcken på lagets cyklar... Ni kan ju räkna ut var detta tar vägen va? 

Jag lovade att se till att alla däck fylldes igen

Tanken var god, meningen var att de skulle fylla en ballong på tid. Men missförstånd gjorde att folk tömde sina däck helt och hållet. Där stod jag med min lilla pump för att hjälpa till att toppa upp lite luft, och det räckte ju inte nu. Jag rusade hem och hämtade min dieseldrivna tryckluftskompressor. Som tur är bor jag nära! Med hjälp av min kompressor kunde jag nu fylla på däcken på nån sekund, och inte behövde jag bryta ryggen heller för den delen. Nästa år ska vi nog tänka till lite mer innan vi planerar nåt där folk ska släppa ur luft!  

Ny i sadeln?

26 Mar 2018

Alla är vi nybörjare vid något tillfälle, i allt vi gör. Vissa är nybörjare på cykeln när de är 8 år gamla, andra när de är 43. Det spelar ingen roll hur gammal man är för cykling passa alla och har bara positiva effekter på kropp, psyke och allmänhälsa. 

I klippet här presenteras en rad bra tips för dig som är nybörjade i cykelsadeln!

Ibland ledsnar man på att trampa hela tiden

28 Feb 2018

Även om cykling är något av det roligaste som finns och att delta i tävlingar och att träna inför dem ger en känsla av att ha klarat av något svårt så finns det tillfällen när man helst av allt skulle låta cykeln stå. Att göra om den till en blomkruka som man ser på bilden ovan, eller helt enkelt låtsas som att den inte finns alls. Vi är många cyklister som då och då är grymt trötta på att trampa helt enkelt och då kan man välja mellan att antingen låta bli, eller att skaffa sig en häftig elcykel som gör att man åtminstone kommer ut och rör lite på sig. 

Vilken elcykel är bäst?

Ja, jag tänker inte genomföra massa tester och sedan ha en genomgång men en cykel som jag hittat och som jag verkligen gillar är Batavus elcykel. Den är smidig att cykla på och har en bra stabilitet. Det funkar både att trampa och att köra med el så att man slipper trampa om man är trött eller bara vill ta det lite lugnt medan man är ute på vägen. En av de saker jag gillar mest med just Batavus är att den är grymt snygg också, både som herrcykel och som damcykel. Den är också väldigt prisvärd och med den nya subventionen man kan ansöka om så får man ner priset ytterligare. Det gör att Batavus är en hoj som passar alla, både tjejer och killar, rik som fattig!  

Cykling som livsstil

28 Jan 2018

Det börjar med att man cyklar sina första meter med en förälder hållande i pakethållaren, ivrigt påhejande. Känslan när man tar sig fram i vindens hastighet, över kullar och genom dalar, som liten sprätt bär man med sig hela livet. Vi minns alla känslan! I stort sett alla kan cykla och många använder cykeln som transportmedel. Det är miljövänligt, smidigt och härligt.

Men så finns det den lilla skara som tar det längre. De som blir så frälsta i cyklingen att det sakta men säkert blir en livsstil. Videoklippet här ovan handlar om oss och är väldigt sevärt!

Vinterdäck till cykel och bil

26 Oct 2017

Snart är tiden här, med snö, kyla, is och annat elände. Det gäller då att sett till att ha satt på vinterdäck på bilen, så väl som på cykeln. Jag cyklar året om så dubbdäck även på dessa är ett måste, med vårt svenska klimat. Vinterdäck till cykeln ska sättas på då temperaturen ligger runt noll. Det ger bra grepp på vintervägarna. Vinterdäck för bilen, ska sättas på olika beroende på om man har dubbdäck eller friktionsdäck. Dubbdäcken kan sättas på redan i oktober, medan friktionsdäcken ska sättas på 1 december.

Köpa nya vinterdäck?

Det gäller att se över sina vinterdäck så att man kan köpa nya i god tid om de inte är bra. Jag ser alltid över mina däck då jag tar av dem och byter till sommardäck. Det är ingen idé att lagra vinterdäck som ändå inte ska användas säsongen därpå. Jag köpte nya vinterdäck på Nordendäck inför denna säsong. Detta eftersom jag såg sist att de jag hade var nedslitna allt för mycket.

Ta hand om däcken

Oavsett om det gäller cykeldäck, vinterdäck eller sommardäck till bilen så gäller det att ta hand om dem. Det ska alltid vara rätt lufttryck i dem till exempel. Sedan är det inte fel att se till att tvätta av däck och fälgar, samt gå över dem så att det inte finns skador, eller sprickor eller annat. Ett däck som är på väg att gå sönder ska bytas, det för ens egen säkerhets skull. Inte roligt att sitta vare sig i en bil eller på en cykel när ett däck smäller.

Mycket gullgull till cykeln

1 Aug 2017

Det finns en hel del gullgull till cyklarna numera. Vad sägs om cykellarm som håller tjuvarna borta? Eller en enhet som tillåter dig att ladda mobilen medan du cyklar? Det finns blinkers till cykeln, så bilisterna ser vart du ska, liksom bromsljus och kompass. På prylstaden.se finns det mesta man kan behöva till cykeln. Det handlar inte så mycket om att cykelns utseende utan om smarta funktioner.

Man kan skaffa sig mycket här i världen

Jag har en granne som har skaffat sig en felkodsläsare, till sin bil. Det kan man också köpa på prylstaden, liksom larm, kameror och trackers för både barn och husdjur. Då vet du var de håller hus om du nu undrar det. Finns trackers till det mesta, och jag väntar på trackers till cykel. En felkodsläsare är inte särskilt dumt att ha. Då kan man hitta felet på bilen ifall varningslampan plötsligt lyser. En del fel kan man också åtgärda själv, om man är händig.

Cyklarna blir allt mer säkra

Har man en riktig cykel kommer man ju upp i höga hastigheter, därför är både bromsljus och blinkers bra eftersom resten av trafiken fattar vart man ska eller behöver bromsa in. Jag har en bekant som fick ligga på sjukan i flera veckor efter en cykelolycka. Han blev aldrig riktigt återställd. Så på med cykelhjälmen, det var den som räddade hans liv.

Behöver man cykelkläder?

30 Jun 2017

Varför behöver man cykelkläder? Kan man inte ha de vanliga träningskläder som man kanske redan har hemma? Vissa saker är bättre att ha då man cyklar. Skorna är ett av dem, cykelskorna har piggar under skon för att man ska få större kraft när man trampar. Cykelbyxorna är en annan sak som skiljer sig åt från vanliga träningskläder. Ska man sitta mer än en timme på cykeln är cykelbyxor ett måste. Som bekant är ju cykelbyxorna vadderade där man sitter på rumpan. Och glöm inte att de ska man ha utan underkläder, annars är vadderingen meningslös och du får skavsår ändå! Lycka till!

När barnen ska cykla

23 Jun 2017

Ju tidigare barnen inspireras till att cykla desto bättre är det. Barn ska egentligen växa upp på cykeln, då är det steget till att börja cykla inte oöverkomligt. Som man säger, har du en gång lärt dig cykla, kan du det resten av livet och för att barnen ska tycka att det är roligt och bekvämt med cykel, är det viktigt att de får den slags cykel som är anpassad efter just deras behov, längd och funktion.

Välja rätt cykel till ditt barn

En barncykel bör vara byggd just för barn. Det är inte enbart cykelhjulen som ska vara mindre, utan själva cykelramen. Den ska vara anpassad efter barnet. En cykel ska inte varken vara för lätt eller, minst av allt, för tung. Den ska vara lätt att manövrera för att barnet ska känna att det är hen som styr cykeln och inte tvärtom. För att hitta den ultimata storleken för ditt barn bör du mäta insidan av ditt barns ben. På så sätt kan du med hjälp av en enkel tabell, se vilken cykelstorlek som ditt barn ska ha. Fråga närmaste cykelhandel för att få den tabellen.

Cykelvagn till de riktigt små

Har du riktigt små barn, ska de ju förstås sitta i en cykelvagn. Det finns numera i olika stilar med olika säkerhetstänk. Ju högre upp barnen sitter, desto säkrare för dem att vistas i trafiken. På sidan happyride.se finns den mesta informationen som du kan tänkas behöva när det gäller att välja den barncykel som ditt barn ska ha. Där får du rådet att väga ditt barn och välja cykel som inte väger mer än ditt barn. Tänk på att barnet ska orka styra upp den, kanske lyfta den och både lägga ner den och lyfta den igen. Sadeln ska kännas bekväm, och glöm inte den livsviktiga barncykelhjälmen, som ju är obligatorisk! Lycka till att välja barncykel!

← Äldre inlägg